אליאור מור יוסף
מנכ"ל ומייסד מלאכת צמיחה
עובד סוציאלי (MSW) לילדים ונוער
לעבוד במה שאנחנו אוהבים
אתם מכירים את המשפט הזה שאם נבחר לעבוד במה שאנחנו אוהבים, לא נצטרך לעבוד אפילו יום אחד בחיינו? לדעתי זה ממש נכון. קשה מאוד לעשות משהו כשלא מתחברים אליו או לא מרגישים איתו תשוקה והתלהבות. כשחשבתי עם עצמי, במה אני הכי רוצה לעסוק, מבין כל הפרנסות בעולם, במה אני רוצה להתמקד? הבנתי שזה לא יהיה פשוט. היה חשוב לי מאוד לעבוד משהו שאני מתחבר אליו ומאמין בו ומכאן צמחה הבחירה בעיסוק שלי
למה חשוב לי לשתף אתכם על מאחורי הקלעים של תהליך הקמת העסק שלי? קודם כל כי אני בנאדם פתוח שאוהב לשתף ומאמין בפתיחות ובכנות ודבר נוסף כי אני מאמין שאנחנו לא רק העיסוק שלנו או אנשי המקצוע שאנחנו, אנחנו גם סיפור החיים שלנו, החלומות שלנו, הדברים שאנחנו מאמינים בהם, החיבור שלנו ועוד
החזון שלי
שאלתי את עצמי במה אני מאמין? מה החזון שלי? למה אני הכי מתחבר? מה אני אוהב לעשות? במה אני טוב? ועוד. כדי לדייק את כל השאלות החשובות האלו, עשיתי עם עדי, בן זוגי, סדנת חזון – חלום. עדי חמוד מאוד. הוא בכלל מפקד בצבא, בקבע, אבל הוא לקח חופש במיוחד וישבנו ביחד ליום שלם של התבוננות פנימית עם שאלות מנחות שהכנו מראש.
אחרי תהליך מעמיק של חקירה פנימית הבנתי שמה שחשוב לי זה לעזור לילדים שלא מאמינים ביכולת שלהם להצליח והבנתי שאני רוצה להעצים אותם. ללמד אותם איך הם כן יכולים להצליח ולהגשים את החלומות שלהם. כי אני מגיע מהמקום הזה – ואולי קראתם על הסיפור שלי (ואם לא – מוזמנים לקרוא כאן). עדי ביקש שאכתוב מה החזון שלי והוא הסביר לי שחזון צריך להיות שאפתני. אז כתבתי:
החזון שלי הוא שיום אחד כל תלמיד ותלמידה בישראל יאמינו בעצמם, ידעו שיש להם כוחות לצמוח מתוך קשיים וירגישו שהם אהובים ושהם יכולים למצוא את המקום שלהם בעולם.
שאפתני? כנראה שכן. אבל זה לגמרי הגיע מתוכי.
למה מלאכת צמיחה?
כשאני ועדי חשבנו איך לקרוא לחברה היה חשוב לי שהמילה צמיחה תופיע. כי צמיחה זה בעצם ההצלחה והגדילה שלנו לעומת המקום שהיינו בו והיה חשוב לי להדגיש את זה. בהמשך היה לי גם חשוב להדגיש את זה שהצמיחה או ההצלחה לא מגיעה ככה סתם, על הדרך אלא מדובר בתהליך ארוך. צמיחה היא עבודה קשה ותוצאה של הרבה השקעה והתמדה וכוח רצון ונחישות. מכאן נולד השם מלאכת צמיחה ככה ניסחנו את התיאור שמסביר על מלאכת צמיחה:
מלאכת צמיחה היא עבודה אקטיבית, מעין מלאכה או אמנות שיצר החיים הטבוע בכולנו דוחף אותנו לבצע כדי לצמוח דרך הסביבה שלנו, לגדול ולהתפתח
התיאור הזה מופיע בחשבוניות של החברה ובמקומות שונים כי הוא כל כך מדויק בעיניי ואני מחובר אליו מאוד.
למה לאחות שברים – לעצב חיים?
ואז כשחשבנו על הסלוגן אמרנו שאולי צריך לתאר מה בעצם אנחנו עושים? מלמדים תלמידים להאמין בעצמם? קבוצות חברתיות לתלמידים? העצמה לתלמידים? אמרתי שלא אכפת לי מהכללים של סלוגנים לעסקים. זו החברה שלי וחשוב לי שגם הסלוגן יהיה עם משמעות ייחודית. אמרתי לעדי שמי שירצה לדעת מה אנחנו עושים יוכל לקרוא באתר שלנו
היה חשוב לי להדגיש את המקום הלא טוב שאנחנו מגיעים ממנו, המקום שבו אנחנו לא מאמינים ביכולת שלנו להצליח, המקום שבו אנחנו חושבים שאנחנו לא אהובים ולא מוצלחים ומנגד היה חשוב לי להדגיש גם את המקום של ההצלחה וההגעה אל המקום הטוב שבו אנחנו מפתחים מסוגלות עצמית ומרגישים שאנחנו יודעים שאנחנו טובים, כמו שאנחנו ושאנחנו יכולים להאמין ביכולת שלנו להצליח.
לאחות שברים – הסלוגן מדגיש את היכולת שלנו לתקן ולאחות את השברים שנוצרו בתוכנו כתוצאה מהסביבה שלנו שמשפיעה על ההערכה העצמית הנמוכה שלנו ועל איך שאנחנו מרגישים עם עצמנו.
לעצב חיים – ועם זאת, אין לנו שליטה על הסביבה שבה נגדל ועל המקום שממנו אנחנו מגיעים ועל מה שיאמרו לנו או לא יאמרו לנו אבל יש לנו שליטה על עצמנו ועל מה שאנחנו בוחרים לעשות. אנחנו יכולים לקחת את עצמנו בידיים וכנגד כל הסיכויים לעצב לעצמנו חיים בהם נוכל למצוא את המקום שלנו בעולם ונרגיש שאנחנו מגשימים את עצמנו, מגיעים להישגים בלימודים ומסתדרים עם חברים.
מבפנים החוצה
ואז עדי אמר לי שמתוך כל זה אני צריך לבחור במה להתמקד. אחרי הרבה תיקונים ומחיקות והתייעצויות וקריאה ומחשבות עם חברים וקולגות הגעתי לניסוח שאני שלם איתו והבנתי שהתשובה נמצאת בתוכי ולא בסביבה. נתתי לזה קצת לשקוע ואז כתבתי:
אנחנו עוזרים לתלמידים שלא מאמינים ביכולת שלהם להצליח כתוצאה מהערכה עצמית נמוכה שעוצרת אותם ומקשה עליהם להגיע להישגים בלימודים ולהשתלב עם חברים. אנחנו מלמדים אותם לפתח מסוגלות עצמית, להאמין בעצמם ולהרגיש שהם אהובים ומוצלחים באמצעות קבוצות והרצאות בגישה מודעת הקשר שמלמדת איך דברים מסביבנו כמו אנשים, קהילה ותרבות משפיעים על איך שאנחנו מרגישים וחושבים כלפי עצמנו
בנימה אישית
לפתוח עסק זה לא תהליך פשוט. אני שמח שהייתה לי את התמיכה של עדי שלי. אני לא יודע אם התהליך שעשיתי עם עדי הוא התהליך המדויק והנכון לפי כל המודלים העסקיים וכדומה. אבל זה התהליך שלי, שלנו, ואני שלם איתו ומרוצה מהתוצאה שיצאה.
אני מרגיש שמלאכת צמיחה מאפשרת לי לספר את הסיפור שלי ולפגוש את התלמידים שהסיפור שלהם פוגש את הסיפור שלי ואז אני מרגיש סיפוק ואושר גדול כשאני מצליח לעזור לתלמידים "על אמת", כמו שאומרים.
אני מאחל לכל מי שיקרא את המאמר הזה ומתלבט לגבי בחירת תחום עיסוק או פתיחת עסק, לעסוק, כמוני, במה שהוא אוהב ומתחבר אליו ולעבור תהליך מעצים ומשמעותי עם בן או בת הזוג והחברים.